2024-а ли ще е годината на Григор Димитров?

2024-а ли ще е годината на Григор Димитров?
23 February 2024
Дори да не сте фенове на тениса, няма как да не ви е направило впечатление, че е родната тенис звезда Григор Димитров записва изключително силен сезон. Мнозина фенове са склонни да се надяват, че 2024-а ще повтори, а защо и да не награди историческата 2017-а, най-успешната година в кариерата на Димитров досега. И двете започнаха с титла от ATP 250 турнира Бризбейн, а тогава календарът на хасковлията приключи със спечелване на Финалите на ATP, второто най-престижно състезание след турнирите от Големия шлем, и третото място в света.

Вече на 32 години, Григор Димитров безспорно се намира в отлична форма от началото на годината. Да, той отпадна от непознат съперник от Португалия на Откритото първенство на Австралия, но след това, само в рамките на две седмици, игра финал в Марсилия и полуфинал в Ротердам. За момента Димитров заема седма позиция в света по брой спечелени точки. Това му дава шанс отново да се класира за Финалите на ATP в Торино, особено ако покаже добри резултати на турнирите от Големия Шлем и Мастърсите. Какви са прогнозите българинът да прави пробив далеч напред в челната десетка и да спечели още някое елитно състезание?

Тенисът като наслада


В публични изяви първата ни ракета признава, че е мислил за отказване, а за него сега е важно да продължава да се развива и да бъде здрав, за да може да печели мачове с търпение, дори когато не играе най-добрия си тенис. Думите са мъдри и сякаш вече сме ги чували от великаните на корта, които съвсем скоро сложиха край на кариерите си или им предстои да направят това. Ако следите всяко състезание от тура, обичате прогнозите и търсите bet365 бонус код, например, определено трябва да знаете, че оттук нататък Григор Димитров все по-често ще бъде слаган в ролята на фаворит. Опитът, постоянството и добрите резултатите срещу топ играчи са причините затова.

За Григор навярно също е новост да влиза в двубоите в ролята на опитния, на по-зрелия състезател. Същевременно, фамозните технически умения на българина му позволяват да накъсва играта и да изненадва противника с неочаквани ходове, като разстройва играта и концентрацията му. Стабилният първи сервиз и подсеченият сервиз се очертават като най-силното оръжие на Григор. А дори когато не се получава, както в мача срещу Карен Хачанов на ATP 500 в Ротердам, българинът може да извади още оръжия и да постигне победата. Тази стратегия дава резултат срещу млади и амбицирани играчи, толкова бързи, че могат да върнат топка от всеки ъгъл на карта.

Григор Димитров Явно осъзнава, че младите таланти ще бъдат предизвикателство за него. На полуфинала в Ротердам срещу младия и бърз Алекс де Минор хасковлията сякаш се чувстваше уморен и закъсняваше с пласирането на ударите си. Можем да отдадем това на натрупаната умора или на късмета, защото наскоро Димитров победи Карлос Алкарас на Мастърс 1000 в Шанхай и Холгер Руне на финала в Бризбейн. Във важните мачове българинът просто умее да издържа на устрема на новата генерация, да проявя търпение и да се възползва от шансовете си.

Концентрация, техника и красота - стилът на Григор Димитров


Надежди за добър сезон дават именно подобрената концентрация и психологическа устойчивост на Григор Димитров. Той успява да стига по-напред в турнирите, защото печели мачове рутинно. Умението да вложиш толкова, колкото е необходимо за победа, а не всичките си сили, отличава големите шампиони. За да стигнеш до края на турнира, просто трябва да можеш да издържиш и да запазиш фокуса си, въпреки всички обстоятелства. Физически Григор Димитров стои много добре, а богатият му технически арсенал е не просто ефективен, но и красив. Докато печели овациите на публиката с изящни волета, изумителни къси топки, бомбени смачове и акробатични отигравания, Димитров ще има огромен стимул да се бори.

Младите лъвчета обаче не са единствените, с които Григор ще трябва да се пребори, ако иска да продължи възхода си. Ще става все по-трудно, защото играчи като Стефанос Циципас, Александър Зверев и Даниил Медведев вече трупаха солиден опит и продължават да чакат своя шанс. Някои от тях успяха да достигат финали на Големия Шлем и да ги спечелят, като Медведев. Няма как да пропуснем и Новак Джокович, който със своите 24 титли от Големия Шлем, огромния опит, страховития ретур и менталната си стабилност може да откаже всеки съперник, още преди мачът да е започнал.

През 2024-а година на върха на световния тенис ще се води люта битка. Джокович ще се опита да спечели поне още един, ако не и всички оставащи турнири от Големия Шлем, за да удължи рекордната си серия. Претендентите за трона ще оспорват не само титлите, но и водачеството в световната ранглиста. Синер, Руне и Алкарас може да са следващите Джокович, Федерер и Надал, а в борбата между новото и старото поколение, както често става, може да се намеси някой изненадващ герой. Защо това да не е Григор Димитров? Той със сигурност може го направи.

More News